Nalatenschapsbegeleiding

“Wát ga jij studeren?”

Toen ik mijn vrienden vertelde dat ik (geregistreerd) executeur / nalatenschapscoach wilde gaan worden keken ze mij aan alsof ik iets raars zei.
Met de dood bezig zijn, vlak na het overlijden van mijn eigen zoon, is toch helemaal niet leuk dachten zij.

Juist mijn eigen ervaring maakte dat ik er achter kwam hoe belangrijk het is om alles rondom de dood goed te regelen. Dat geeft rust en voorkomt op z’n minst een hoop onzekerheid bij de nabestaanden.

Veel mensen denken dat het plannen van de nalatenschap (Estate Planning) alleen voor rijke mensen bedoeld is. Maar al 60% van de Nederlandse huishoudens woont in een koophuis. En dat betekend dat er vermogen is. En vaak ook een schuld, de hypotheek.
Kan jouw levenspartner dat huis nog wel betalen als jij weg valt. Of jij, als hij of zij komt te overlijden? En wie krijgt het huis eigenlijk na overlijden?
En moet ik het huis verkopen voor ik naar een verzorgingshuis ga?

Ook de samenlevingsvormen zijn niet meer zo standaard als dat vroeger was. Er zijn huwelijken, 2e en meerdere huwelijken, samenwonende met en zonder samenlevingscontract, geregistreerd partners, samengestelde gezinnen met (stief)kinderen, et cetera.

Weet jij wie jouw erfgenamen zijn? (en weet je dat zeker?)
Wie mag jouw bankrekeningen in zien en je rekeningen betalen als je dat niet meer kunt?
En wie mag dat als je bent overleden?

In mei 2022 heb ik de opleiding tot nalatenschapscoach afgerond en ben ik ADR gecertificeerd en ICR geaccrediteerd.

Met deze opleiding heb ik mijn juridische en fiscale kennis m.b.t. de afwikkeling van nalatenschappen uitgebreid met kennis op het sociaal/emotionele gebied.
De ADR | ICR certificering voldoet aan alle internationale standaarden voor persoonsgebonden certificering en bevat onder meer klacht- en tuchtrecht, gedragsregels en permanente opleiding.

Op de volgende pagina’s vertel ik je meer over wat er allemaal mogelijk is.