De gevolgen van het Corona-virus voor uw onderneming

Het coronavirus raakt ons allemaal. We maken ons allemaal zorgen om de kwetsbare geliefden om ons heen en zorgen er met zijn allen voor om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Dit heeft grote gevolgen voor ondernemers, zeker de ZZP’ers en het MKB in de sectoren die verplicht hun deuren hebben moeten sluiten. Maar ook de sectoren waar nog wel mag worden doorgewerkt merken de effecten doordat opdrachtgevers wegvallen en bijvoorbeeld personeel thuis voor de kinderen moet gaan zorgen.

Maar ondernemers zijn ondernemend. Er ontstaan mooie uitwisselingen van personeel en materieel. Er zijn sectoren waar ze nu handen te kort komen. Misschien kunt u nu tijdelijk ergens inspringen waar ze hard mensen nodig hebben. De zorg, het transport en distributiecentra van supermarkten zijn daar maar enkele voorbeelden van.

De Rijksoverheid en uw gemeente hebben met spoed een steunpakket samengesteld waarmee u geholpen kunt worden. De diverse maatregelen vind u op de pagina www.rijksoverheid.nl/corona en www.kvk.nl/coronaloket

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) wordt uitgevoerd door uw gemeente. In Hoorn is dit www.werksaamwf.nl U kunt hier een tijdelijke uitkering krijgen (de hoogte is afhankelijk van uw gezinssamenstelling) en er wordt nu niet gekeken naar vermogen (bijvoorbeeld een koophuis) of het inkomen van uw partner.

Waarschuwing: er zijn bedrijven die zich presenteren als overheidsinstantie en die aanbieden om tegen betaling ondernemers te helpen bij het aanvragen van de regelingen rond corona. Aanvragen voor een regeling bij je gemeente (Tozo) of andere instanties is sterk vereenvoudigd en daardoor zelf goed te doen. Het aanvragen is gratis.